Tanszékünk 2003-ban alakult a Szélessávú Hírközlő Rendszerek (korábbi Mikrohullámú Híradástechnika Tanszék, alapítva 1951) és az Elméleti Villamosságtan Tanszékek (alapítva 1950) egyesítésével. Az új tanszék vezetője Dr. Zombory László professzor lett. Megalakulását követően a tanszék fő profilja a professzionális nagyfrekvenciás rádió hírközlő rendszerek, lokátortechnika, műsorszórás, impulzustechnika, elosztott paraméterű hálózatok és az űrtávközlés oktatási és kutatási feladataihoz kapcsolódott. A 90-es évekre főképp a mobil rádióhálózatok elterjedése miatt a tanszék fő területévé a mobil hálózatok rendszertechnikája és hálózati tervezése vált.

A Tanszék vezetésére 2007-ben Dr. Nagy Lajos egyetemi docens kapott megbízást. Aktuálisan a tanszékünkön folytatott oktatási tevékenység a hírközlés, a telekommunikáció, a távérzékelés, az optikai – távközlés és az űrkutatás területeire terjed ki.  A tanszék aktív szerepet vállal a Villamosmérnöki és Informatikai Kar BSc, MSc és PhD szintű Villamosmérnöki és Mérnökinformatikus képzéseiben egyaránt.

Alapképzéses szakirányunk az Infokommunikációs rendszerek specializáción belül a Nagyfrekvenciás rendszerek és alkalmazások ágazat. A mesterképzésben a tanszék a Vezeték nélküli rendszerek és alkalmazások főspecializációért, valamint két mellékspecializációért felelős, melyek az Optikai hálózatok (Villamosmérnöki képzés) és az IT rendszerek fizikai védelme (Mérnökinformatikus képzés) mellékspecializációk.

A tanszék számos nemzetközi kapcsolattal rendelkezik külföldi egyetemekkel és intézményekkel, valamint jelentős ipari kapcsolatot épített ki hazai és multinacionális távközlési és űrkutatási cégekkel. Az elmúlt időszakban a tanszék nagyszámú hazai alapkutatási, kutatás-fejlesztési pályázatot nyert el.

A tanszék kompetenciái kulcsszavakban

Optikai és mikrohullámú távközlés, digitális és optikai kommunikációs rendszerek, vezetéknélküli információ technológia, antennák és hullámterjedés, távérzékelés, rádiólokátorok, navigáció, rádiós iránymérés, rádiós zavarási és zavartatási problémák vizsgálata, műholdas hírközlés, műholdas műsorszórás, az elektromágneses sugárzás élettani hatásai, média technológia, űrkutatás, neurális hálózatok (aknakeresés), anyagformálás mágneses tér segítségével, lézerrel fémre gravírozott kódok kiolvasása, koronakisülés vizsgálat és modellezés, roncsolásmentes anyagvizsgálat, nanovezeték modellezés, szélenergia hasznosítási problémák, térszámítási és hálózatszámítási modellek összekapcsolása optimalizált adatbázissal.

Tovább a kategóriában: